12 Mart 2019

Gerekçe

Bugün dünyada edebi metin okuma ve yazma oranı yüksek olan ülkelerin bilimsel ve teknolojik olarak gelişmiş, ekonomik olarak refah düzeyi artmış ülkeler olduğu göze çarpmaktadır. Nitekim yapılan araştırmalar da bunu kanıtlar niteliktedir. Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) Türk halkının kitap okuma alışkanlığını masaya yatırdığı ‘Türk Halkının Kitapla İmtihanı’ adlı raporuna göre dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında, % 21 ile Fransa ve İngiltere yer alırken ardından % 14 ile Japonya gelmektedir. Ülkemiz ise % 0,1’lik kitap okuma oranıyla 86. sırada yer almaktadır. Bu durum göz önüne alındığında ülkemizde kitap okumayı teşvik edici projelerin ortaya çıkması kaçınılmaz bir durumdur. Asrın Katipleri Yazıyor! Projesinin temelinde de ülkemizin kitap okuma oranında geride olması yatmaktadır.

“Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin genel içeriğini incelediğimizde “Fatih Projesi” ile ülkemiz eğitim sisteminde gelişen genel ağ hizmetlerini kullanarak öğrencileri edebi metin okuma ve yazmaya teşvik etmeye ve geleceğin yazarlarını keşfetmeye yönelik olduğu söylenebilir. Özellikle “Yazarlık ve Yazma Becerileri” dersi öğretim programında yer alan amaçların tüm ortaokul öğrencilerinin katılımıyla daha işlevsel bir halde yerine getirilebilmesi projenin çıkış noktasını ve gerekçesini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra “Yazarlık ve Yazma Becerileri” öğretim programında geçen (MEB Yazarlık ve Yazma Becerileri Öğretim Programı Sayfa 12) yayınlama kısmında yer alan sunum ve paylaşım alanlarına alternatif oluşturacak yeni bir platformun oluşturulması, “Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin gerekliliğini ve çıkış noktasını oluşturan bir diğer unsurdur. Ayrıca projenin planlanma sürecinde yapılan durum tespit anketinin sonuçları da projenin gerekliliğini ve çıkış noktasını oluşturan bir diğer etmendir. (Şekil 1; Durum Tespit Anket Sonuçları)

Bu kapsamda “Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin hedef noktası ortaokul öğrencilerinin edebi metin okuma ve yazma oranlarını arttırmak, “Yazarlık ve Yazma Becerileri” dersinin öğretim programındaki amaçlara hizmet etmek ve Türkçe dersinin öğrenim alanlarında yer alan “Okuma, Yazma” öğrenme alanlarının işlevselliğine katkı sağlamaktır.