Küreselleşen ve değişen dünya düzeninde değişim rüzgarı tüm şiddetiyle bireyleri ve ortamları etkilemeye devam etmektedir. Bu bağlamda eğitim ortamlarında değişimi ve dönüşümü algılayabilen, ayak uydurabilen, değişimlere etki edebilen nesiller yetiştirmenin büyük önem kazandığı dile getirilebilir. Şüphesiz ki bu durumun temelini oluşturacak en büyük etkenin okuyan ve yazabilen nesiller oluşturmak olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Özellikle günümüz dünyasında edebi metin okur-yazarlığı büyük bir öneme sahiptir. Nitekim edebi metin okuma üzerine yapılan araştırmalar ve edebi metin okumayı ve yazmayı teşvik edici projeler bunu kanıtlar niteliktedir.
“Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin amacı da edebi metin okuma ve yazma alışkanlığını ortaokul öğrencilerine kritik dönem olarak adlandırılan ortaokul döneminde kazandırmak ve geleceğin yazarlarını keşfetmektir. Eğitim psikolojisini temel aldığımızda Piaget’in bilişsel gelişim kuramına göre kritik dönem olarak bilinen “somut işlemler döneminden soyut işlemler dönemine geçiş” olarak adlandırılan ortaokul döneminin edebi metin okuma ve yazma alışkanlığı kazandırılabileceği en önemli dönem olduğu söylenebilir. Bunun nedeni ise bu dönemde öğrencilerin soyut düşünebilme; ideal, fikir ve değer sahibi olabilme gibi bilişsel eylemleri gerçekleştirebiliyor olma durumlarıdır.
“Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin temel çıkış noktası olarak; ülkemizin edebi metin okuma ve yazma oranlarında dünyada geride olması, ortaokul döneminde yapılan gözlemler sonucunda öğrencilerin edebi metin okuma ve yazmaya yeterince eğilimli olmaması, projenin planlama sürecinde yapılan durum tespit anketinin sonuçları gösterilebilir. Ayrıca “Yazarlık ve Yazma Becerileri” dersinin öğretim programında yer alan amaçlarının daha işlevsel bir halde yerine getirilebilmesinin sağlanması ve programda yer alan paylaşım alanlarına ek yeni bir alanın oluşturulması da gösterilebilir. Tüm bu çıkış noktaları ayrıca projenin gerekçesini de oluşturmaktadır.
“Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin içeriğine baktığımızda; proje içeriğinin teknoloji ile edebi metin okuma ve yazma sürecini bir araya getirmek olduğu söylenebilir. Bu kapsamda çocuk yazarlar kütüphanesi adında bir genel ağ sitesi kurulmuştur. (www.cocukyazarlarkutuphanesi.com). Kurulan sitenin ortaokul öğrencilerinin dikkatini çekecek şekilde olmasına özen gösterilmiştir.
Ortaokul öğrencileri genel ağ aracılığıyla kurulan çocuk yazarlar kütüphanesinde kendi yazdıkları edebi metinleri yükleyebilmekte ve takip edebilmekte, arkadaşlarının yazdıkları edebi metinleri okuyabilmekte, okudukları edebi metinlere yorum yazıp beğeni işareti koyabilmektedir. Ayrıca site içerisindeki resim ve tasarım atölyesini ziyaret ederek arkadaşlarının yapmış olduğu resimlere ve tasarımlara da bakabilmektedir.
Tüm bu söylemler doğrultusunda “Asrın Katipleri Yazıyor” projesinin faaliyet süreci dört aşamada gerçekleşmiştir. Bu aşamalar planlama, hazırlık, uygulama ve değerlendirme olarak adlandırılabilir. Planlama sürecinde projenin ortaya çıkış süreci yer almaktadır. Bu süreçte okul müdürü, Türkçe dersi zümresi, Sosyal Bilgiler zümresinden bir öğretmen yer almaktadır. Hazırlık sürecinde bilişim teknolojileri öğretmeni de projeye katılarak projenin uygulama süreci öncesi süreçleri tamamlanmıştır. Uygulama süreci yaklaşık 45 gün sürmüştür. Bu süreçte öğrenciler çocuk yazarlar kütüphanesi sitesini aktif bir şekilde kullanmışlardır. Nitekim çocuk yazarlar kütüphanesi sitesinin analiz sonuçları da bunu kanıtlar niteliktedir.
“Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin değerlendirme sürecinde nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği uygulanmıştır. Bu süreçte öğrenci sonuç değerlendirme anketi ve öğretmen sonuç değerlendirme anketi olmak üzere iki tür anket uygulanmıştır. Bunun nedeni projenin verimliliğini daha iyi ortaya koyabilmektir. Tüm bu söylemler ışığında “Asrın Katipleri Yazıyor!” projesinin değerlendirme sürecindeki veriler baz alındığında projenin başarılı bir şekilde uygulandığı, projenin sürdürülebilir ve geliştirilebilir olduğu ve ortaokul öğrencilerine katkı sağladığı söylenebilir.